Slik kan fremtidens «splinternett» bli – og dette er årets tech-trender

Ukraina-krigen kan bety slutten på det åpne internett slik vi kjenner det. Mer om det og resten av ukens teknologi-nyheter i ukens Bits & bytes. 

Det er en reell fare for at Ukraina-krigen gjør slutt på det åpne og globale internett. Det kan du lese om både hos Dagens Næringsliv (betalingsmur) og MIT Technology Review denne uken.

De forklarer hvordan vi nå kan gå mot et permanent splintret internett – et «splinternett», eller «splinternet» på engelsk. Det globale nettet kan erstattes av nasjonale eller regionale nettverk som ikke snakker med hverandre, og kanskje til og med bruker inkompatibel teknologi.

Et reelt splintret nett vil innebære at internett rundt om i verden ikke lenger kjører på den samme underliggende arkitekturen, slik det er i dag, skriver MIT Technology Review.

Selv om dette skulle skje, finnes det fortsatt muligheter for et globalt internett, ved at en finner løsninger for å bygge broer mellom de ulike protokollene. Men hvis styringsorganene for disse protokollene nasjonaliseres – og muligheten for å kommunisere på tvers blir et politisk spørsmål – kan internett slik vi kjenner det være ferdig. 

MIT-artikkelen er svært interessant lesning om hvordan internett i dag henger sammen på tvers av nasjoner, inkludert USA, Russland og Kina – med innsikt i de ulike fremtidene vi kan gå i vente dersom dagens åpne system bryter sammen. 

Les også disse relaterte sakene: 

… og her er enda litt flere teknologi-nyheter fra Ukraina: 

Les FTIs årlige rapport om tech-trender

At vi går mot et spliternet var allerede for flere år siden en av spådommene til Amy Webb i Future Today Institute (FTI), i deres årlige rapport om tech-trender. Denne uken er årets rapport ute. Rettere sagt rapporter – de totalt 668 sidene(!) med innsikter er delt opp i 14 separate dokumenter som du kan fordype deg i enkeltvis. Det finnes også en oppsummering.

Rapportene kan lastes ned gratis frem til 20. april. 

… apropos prediksjoner, noe annet spennende du kan lese om denne uken er denne bruken av kunstig intelligens for å forutsi fortiden.

Og når vi snakker om trender og spådommer: Kan dette endelig bety slutten på passord?

To saker du bør lese denne uken om desinformasjon og konspirasjonsteorier: 

Over til noe lystigere, her er det siste om oppdagelser og fotografier av fjerne steder:

Siste krypto-nytt – denne uken med noen litt annerledes saker:

Israel utsatt for hackerangrep – les sakene her:

To kjappe om arbeid:

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Les vår nye veiviser om den nye arbeidshverdagen:

Veiviser

Hvordan lykkes med hjemmekontor og hybrid

Verktøyene og kunnskapen du trenger for å gripe mulighetene med hybride arbeidsformer – og skape en enklere og bedre arbeidshverdag.

453 Moduler0% Fullført

Her finner du et knippe nyheter om forbrukerteknologi og databrikker:

Til slutt: Tre saker med titler du neppe forventet å lese denne uken: