Apple snur om retten til å reparere – og her ble storangrepet avverget

Etter press snur Apple i spørsmålet om det er lov å reparere sine egne dingser. Les mer om dette og resten av denne ukens tech-nyheter i ukens Bits & Bytes.

Kan ha stoppet tidenes største tjenestenektangrep:

Et såkalt tjenestenektangrep er en svært utbredt form for dataangrep, også kjent som DDoS-angrep (Distributed Denial of Service). Noe av grunnen til at denne formen for cyberangrep er så utbredt, er at de ikke nødvendigvis krever stor teknisk kompetanse å gjennomføre. En annen viktig grunn er enkelt og greit fordi … angrepene fortsatt fungerer. 

Men ikke like godt som før, skal vi tro ekspertene i nettsikkerhetsselskapet Cloudflare, som denne uken stoppet det som kan ha vært «tidenes største tjenestenektangrep».

Et tjenestenektangrep handler om å oversvømme en server/et nettsted med forespørsler inntil nettstedet rett og slett krasjer. Kirurgisk vinningskriminalitet er dette ikke, men et bredbent frontalangrep med uklare konsekvenser. Ikke at konsekvensene er uvesentlige, tvert i mot: Et vellykket tjenestenektangrep mot en nettbank ville fått veldig virkelige konsekvenser for bedriften og kundene.

Betegnelsene «hvite og sorte hatter» er ment å skille mellom etiske hackere (hvite hatter, for eksempel sikkerhetsansatte, som har gode hensikter) og de som er i destruktivt ærend (sorte hatter, for eksempel cyberkriminelle som er ute etter økonomisk vinning). Ettersom kappløpet mellom disse tar til, kan det se ut som også størrelsen på tjenestenektangrepene eskalerer. 

Når Techradar omtaler det som kan være historiens største DDoS-angrep, er det snakk om et angrep koordinert av 15.000 unike bots, som nådde en størrelse på rett under 2 terabyte i sekundet. Angrepet brukte en kjent svakhet i IoT-dingser (Internet of Things) og manglende patcher hos GitLab, en tjenestetilbyder for utviklere.

Cloudflare sier de klarte å fange opp angrepet og nøytralisere det ved å identifisere og stanse trafikk som følger et bestemt mønster.

Phishing-svindel på TikTok brer om seg, og flere saker om cybersikkerhet og infrastruktur:

Utforsk vårt læringsinnhold om digital sikkerhet:

Tema

Cybersikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Mikrokurs

Cybersikkerhet

Mikrokurset som lærer deg det viktigste om cybersikkerhet på 5 minutter.

55 Moduler0% Fullført

Denne nettleseren kommer med innebygget krypto-lommebok, og flere nyheter om kryptovaluta, blockchain og økonomi:

Apple snur etter press – skal være lov å reparere sine egne dingser:

I en verden preget av DIY-kultur og drømmer om sirkulærøkonomi, er det kanskje ikke så rart at Apple snur i døra når det gjelder reparasjoner. Det har skjedd etter press. Til nå har du vært nødt til å bruke et offisielt verksted for å utføre reparasjoner lovlig, for ikke å miste garantien og andre rettigheter knyttet til produktet. 

Det er god grunn til å være begeistret for Apples helomvending. Ifølge Tek.no vil selskapet ikke bare nå gi rett til reparere, men vil tilgjengeliggjøre originale deler, manualer og verktøy for dem som vil gjøre reparasjonene helt selv. 

Det er imidlertid i første omgang snakk om et begrenset antall reparasjoner, som å bytte skjerm og batteri, og til å begynne med kun på iPhone 12 og 13 samt snart Mac-modeller med M1-brikke. Det er også folk som har erfaring med elektronikk som oppfordres til å bruke denne muligheten. 

Å gi forbrukerne tilbake noe av makta er i det hele tatt en utvikling i tråd med overordnede miljømessige og sosiale hensyn, og det er godt kjent at EU har lagt mye press på selskapet over tid. EU vil at retten til å reparere elektronikk skal bli universell. I USA har blant annet Apple også vært involvert i flere saker om brudd på landets monopollovgivning.

For norske forbrukere innebærer beslutningen også at du skal kunne sende gamle komponenter og utstyr tilbake til Apple, mot en slags miljørabatt – men hvordan det hele vil bli i praksis er foreløpig uvisst. 

Å knipe eller ikke knipe (for å zoome) ble sentralt i denne rettssaken, og flere nyheter om hva som skjer når teknologi møter samfunn…

… og arbeidsliv:

Utforsk vårt læringsinnhold om å tilrettelegge for den hybride arbeidshverdagen:

Tema

Jobb smartere

Hvilke grep kan din bedrift ta for å jobbe smartere? Her kan du finne gode verktøy, prosesser og arbeidsformer.

Veiviser

Hvordan lykkes med hjemmekontor og hybrid

Verktøyene og kunnskapen du trenger for å gripe mulighetene med hybride arbeidsformer – og skape en enklere og bedre arbeidshverdag.

453 Moduler0% Fullført

Introkurs

Fjernledelse

Utstrakt brukt av hjemmekontor er for mange den nye normalen. Her finner du – som er leder – veiledning og tips for å lede på hybride arbeidsplasser.

254 Moduler0% Fullført

Virtuell tomt solgt for rekordhøye 2,4 millioner dollar:

Det er ikke første gang kjøp og salg av virtuelle eiendommer skaper overskrifter: helt tilbake i 2006 kunne man blant annet lese om mannen som tjente nesten 9 millioner kroner på en eiendom i nettrollespillet Second Life. Nå er den rekorden åpenbart slått, etter at en tomt i nettuniverset (eller metaverset, om du vil) Decentraland gikk for over 21,5 millioner kroner.

Decentraland er bygget på blokkjede-teknologi, og tomter og eiendommer i Decentraland selges som NFT-er (Non-Fungible Tokens). Det har skapt et eiendomsmarked i et uregulert landskap preget av store svingninger, og yndede spekulasjonsobjekter for kryptoentusiaster med penger på bok.

Halvparten av bedriftene dro nytte av KI under jobbkrise, og flere nyheter om kunstig intelligens banebrytende teknologi:

Instagram ber deg om å riste vilt på telefonen, og flere nyheter om sosiale medier: