Inspirasjon til hjemmekontoret: Slik tar du det til neste nivå
Hjemmekontoret har kommet for å bli. Her har vi samlet våre beste tips for både å trives og være effektiv når du jobber hjemmefra.
Enten hjemmekontoret er en fast kontorplass hjemme eller du sitter med en laptop på kjøkkenbordet, er det grep du kan ta for å både trives bedre og jobbe mer effektivt.
Her er seks tips:
1. Bruk to skjermer
To skjermer er en game changer for å organisere arbeidet ditt.
I stedet for å dele opp skjermen i flere vinduer eller hoppe frem og tilbake, kan du ha fullt fokus på hovedoppgaven din på én skjerm – og så ha for eksempel mail, chat, musikk og annet ute til siden på en annen flate. Det lar deg også se både videosamtalen, presentasjonen og notatene dine i et møte, uten å måtte veksle mellom vinduer.
Noen skjermer kan stå vertikalt – noe som både gir nye muligheter for organisering og som lar deg spare plass på skrivebordet.
Det finnes bærbare og batteridrevne skjermer – eventuelt kan du koble til et nettbrett (noe som for eksempel har blitt svært enkelt med iPad og Mac) – så dette er ikke bare for dem med fast kontorplass. Det finnes også profesjonelt videomøteutstyr laget for hjemmekontor, som i tillegg gir deg en ekstra skjerm. Dette kan være et godt alternativ hvis virksomheten vil legge til rette for det.
NB: Å bruke to skjermer er selvsagt like nyttig også på selve kontoret.
2. Vær smart med lyset
Godt lys er ikke bare viktig for å bli sett i videomøter, men også for å holde deg kvikk, konsentrert og opplagt gjennom arbeidsdagen.
Det er ikke overalt at det passer å sitte foran et stort vindu med naturlig lys. Dessuten er det jo mørkt selv deler av arbeidsdagen i vinterhalvåret her til lands. For å kompensere for dette kan du for eksempel sette opp lampene i rommet med smarte lyspærer, og sette disse til å følge solen – med energigivende hvitt lys på dagtid, som går over i en gradvis varmere belysning utover dagen. Dagslyslamper kan gi samme oppkvikkende effekt.
Tenk spesielt over lyset i videomøter. Dette er kritisk for å redusere den opplevde avstanden når vi møtes over video. Med godt lys kommer vi nærmere hverandre, kan lettere lese ansiktsuttrykk og mimikk og må anstrenge oss mindre for å følge med.
Unngå derfor å ha lys bakfra eller ovenfra (som et vindu bak deg, eller en spot rett over deg i taket) som gir motlys eller unaturlige skygger. I stedet bør du ha en god, varm lyskilde foran deg og/eller fra siden som lyser opp ansiktet ditt.
3. Tenk på luftkvaliteten
Vær bevisst på luftkvaliteten i rommet. Husk å lufte, og gå gjerne til innkjøp av noe grønt som vokser og puster. Planter bidrar til både god luftkvalitet og trivsel.
Sliter du ofte med hodepine eller lite energi, kan det være et tegn på dårlig luftkvalitet. En luftkvalitetsmåler kan varsle deg når du bør sette opp et vindu, før hodepinen rekker å melde seg. Noe videokonferanseutstyr – også til hjemmebruk – har faktisk dette innebygget. Så viktig er det.
4. Sørg for god lyd – begge veier
I videomøter er lyden minst like viktig som bildet. På en fast hjemmekontorplass vil derfor en god mikrofon kunne gi et stort kvalitetsløft på interaksjonen med andre. Bruker du profesjonelt videokonferanseutstyr, vil en god mikrofon være inkludert eller innebygget.
Vil du nerde litt ekstra på lyd, finnes det et stort utvalg dingser (lydkort, DAC-er og lignende) som kan gi vesentlig bedre kvalitet på lydsignalene – både inn og ut – enn dem du får rett fra maskinen. Dette kan også gi deg flere muligheter, for eksempel flere og lettere tilgjengelige porter – slik at du for eksempel enkelt kan hoppe mellom en ekstern mikrofon og et headset.
Å høre musikk i headset kan være slitsomt i lengden, så bruk gjerne eksterne høyttalere dersom du har mulighet og det ikke forstyrrer andre.
5. Rigg deg for å kunne arbeide oppreist
Selv om du ikke har en hev/senk-pult, kan du arbeide oppreist med en laptop. Sett for eksempel et lavt kaffebord oppå stuebordet for å heve det – eller hvorfor ikke snekre en hjemmelaget løsning?
Hvis du jobber sittende, husk dette: Den beste sittestillingen er den neste. Husk også å ta korte pauser, hvor du rister løs og gjør litt enkel bøy og tøy. Dette kan være viktig både for din mentale og fysiske helse og trivsel.
6. Ta en kameratsjekk
Dette siste tipset gjelder spesifikt med tanke på videomøter: Når du har det tekniske på plass og har gjort alle de nødvendige justeringene, gjør en test med en kollega hvor du ber om kritiske tilbakemeldinger på opplevd bilde og lyd fra deg. Du vet ikke selv hvordan du fremstår i den andre enden, og det kan være ting andre fanger opp som du kan fikse med enkle justeringer.
… og lær deg disse triksene på datamaskinen
Vil du ha noen tips for å effektivisere arbeidsflyten din ytterligere? Det finnes masse programmer, triks og snarveier som kan gjøre arbeidsdagen enklere – enten du sitter hjemme eller på kontoret. For eksempel:
Del opp skjermen som en proff
På Windows kan du bruke Windows-knappen + piltastene for å «snappe» et vindu til en side av skjermen – altså kjapt og enkelt sette ulike programmer/vinduer ved siden av hverandre. På Mac kan du holde inne den grønne knappen i «trafikklyset» øverst til venstre i vinduet for å åpne programmet i fullskjerm sammen med et annet program eller vindu, for samme effekt. Det er genialt for å kombinere et videomøte med å ta notater, eller for å jobbe parallelt i to programmer!
Lær deg snarveiene for det du gjør mest
På en PC eller Mac kan du gjøre nesten hva som helst via snarveier på tastaturet. Ta et skjermutklipp og lagre det til utklippstavlen? Gjenåpne et vindu som du nettopp lukket? Finne en emoji? Lete opp et ord i et dokument, eller sjekke for feilstaving? Det finnes hurtigtaster for alt sammen – og for mye, mye mer. Søk på «snarvei», «hurtigtast», «hotkey» eller «keyboard shortcut» sammen med det du vil oppnå (det er ofte flere resultater på engelsk, men merk at det kan være forskjeller på norske og engelske tastatur). Å øve inn noen snarveier for det du gjør mest, kan over tid spare deg for temmelig mye tid og knoting.
Bruk en passord-manager og tofaktorautentisering
Cyberangrep blir stadig mer utbredte og sofistikerte, og kan gjøre stor skade for deg selv og virksomheten. Men fortsatt er det menneskelig feil – dårlige passord, sosial manipulering – som oftest åpner dørene for hackerne. Et enkelt grep som gir dramatisk bedre sikkerhet (og en mer behagelig hverdag!) er å bruke en passord-manager. Denne lar deg ha sterke, unike passord på alle dine tjenester, uten at du trenger å huske på noen av dem selv. Bitwarden, Lastpass, Dashlane og 1Password er eksempler på slike tjenester, som trygt kan lagre og automatisk fylle inn passordene dine overalt. Mange andre aktører, fra Google og Apple til Dropbox og Firefox, tilbyr også dette. Like viktig: Bruk tofaktorautentisering (2FA) for et ekstra lag med sikkerhet. Og vær skeptisk til forespørsler som ber om passord eller penger, selv om avsenderen i utgangspunktet ser troverdig ut. Disse tre enkle grepene – unike passord, 2FA og bevissthet rundt sosial manipulasjon – vil til sammen stoppe de aller fleste angrep.
Lær mer: Ta vår gratis veiviser
Veiviser
Hvordan lykkes med hjemmekontor og hybrid
Verktøyene og kunnskapen du trenger for å gripe mulighetene med hybride arbeidsformer – og skape en enklere og bedre arbeidshverdag.