Smelteverk har fungert på samme måte i hundre år – så fikk denne nordnorske bedriften en idé
Ved å kombinere gammel kunnskap med ny teknologi har Momek revolusjonert en industristandard.
– Prosessindustrien er tradisjonell: «Slik har vi gjort det i 100 år».
Det sier Alexander Johansen, driftssjef i Momek Group.
– Statistisk sett er Norge veldig langt bak på bruk av robotikk, så det er store muligheter – og kanskje spesielt innen smelteverksindustrien, sier han.
Momek er et prosessindustri-konsern med base i Mo i Rana. De jobber blant annet med nettopp smelteverk.
At dette er en industri moden for fornyelse, har gitt grobunn for et helt spesielt innovasjonseventyr: Det autonome sveisesystemet WelderMate, som konsernet nå har tatt verdensomfattende patent på.
Med denne løsningen har Momek klart å revolusjonere en 100 år gammel industristandard for smelteverk. Og i samme slengen fikset et «problem» som har vart like lenge.
Ullundertøy i 60 varmegrader
I et smelteverk kommer varmen fra en smelteprosess der en strømførende elektrodemasse mates ned i stålrør som igjen brenner opp i bunnen av ovnen.
I 1919 patenterte Elkem-ingeniøren Carl Wilhelm Söderberg en ny metode som lot massen fylles på i det uendelige for å unngå pauser i produksjonen:
Mens stålrøret brenner opp i bunnen av ovnen sveises nytt stålrør fast oppå toppen av elektroden.
Det er denne metoden – stadig i bruk på hundrevis av smelteverk verden over – som WelderMate skal automatisere. Og det er et stort fremskritt.
Siden starten har nemlig sveisearbeidet blitt utført manuelt av mennesker, tett på et særdeles ugjestmildt miljø. Elektroden er strømførende, og det kan forekomme ulykker dersom operatører kommer i kontakt med elektrodene. I de fleste tilfeller er dette en ubekvem arbeidssituasjon, som gjør det vanskelig å rekruttere ny arbeidskraft.
– Det er varmt og skittent med røyk og støv, sier Johansen.
– I området på toppen av smelteovnene kan det fort bli 50-60 varmegrader, og operatørene må ha på seg flammehemmende ullundertøy, støvmaske, sveisemaske, briller og hjelm. Man svetter og kan bli dehydrert, og må derfor ha kontinuerlig påfyll av væske og skifte klær flere ganger per skift for å fungere optimalt.
Fakta: RAIC 2022
Sammen med Bjørn Audun Risøy, daglig leder i Momek Invest, kommer Alexander Johansen til RAIC 2022 for å dele praktiske erfaringer fra deres innovasjonseventyr med WelderMate.
RAIC (Robotics and Artificial Intelligence Conference) er en årlig konferanse for robotikk og kunstig intelligens. Årets utgave arrangeres 9. juni på OsloMet.
Robotikk og maskinsyn
Med WelderMate får ansatte en bedre arbeidshverdag. Roboten er designet for å festes til røret og sveise mens operatøren står fritt til å gjøre andre ting.
– Vi har satt et kamera «eller øyne» på en robot som forteller hvor den skal sveise, sier Johansen.
– Det er forhåndsprogrammerte baner som skal sveises, og når det av og til oppstår variasjoner vil maskinsyn komme inn og korrigere.
Dette er på mange måter nybrottsarbeid for Momek. Med 450 ansatte i Norge og Sverige er selskapet en av de største totalleverandørene til skandinavisk industri.
De siste årene har Momek satset betydelig på robotiserte innovative løsninger for industrien.
– Momek har et fortrinn i kunnskap og praktisk erfaring med prosessindustri gjennom mer enn 20 år og tett samarbeid med gode leverandører og kunder, sier Risøy.
– Med WelderMate vi har kombinert en robotarm som er hyllevare med egne innovative løsninger som vi designer til å fungere sammen i ett system.
Internasjonal interesse
Momek har måttet hanskes med flere utfordringer for å sikre at roboten skal klare forholdene i et smelteverk.
– Det er noen omgivelsestemperaturer roboter trives bedre i enn andre, og det er mye strøm i området, sier Johansen.
– Elektrisk støy kan slå inn på robotikken så den ikke gjør det du vil.
Ved hjelp av aktører som Innovasjon Norge, SIVA og Kunnskapsparken Helgeland har de fått medfinansiering og bistand til utvikling og testing.
– Medfinansiering og bistand gjør det lettere å utvikle en idé til produkt, sier Johansen.
– Det finnes mange virkemidler for å sørge for at Norge ikke blir akterutseilt på robotikk og bruk av ny teknologi.
Nå er roboten inne i siste testfase på Elkem sitt verk i Mo i Rana – den må klare en viss andel feilfrie sveiser av rør før salget starter for alvor. Der er Momek allerede i dialog med kunder i Norge, Sverige, Frankrike og Sør-Afrika.
– Potensialet er stort, sier Johansen.
– Nå skal vi bare sette siste prikk over i-en.
- Vil du ha mer inspirasjon og læring om kunstig intelligens og robotikk? Les mer om RAIC 2022 og registrer deg her.