Kalles «historiens største hackingskandale» – og Norge er rammet

Foto: Pexels

… og Facebook med gigantisk PR-tabbe. «Vi vil ikke la oss skremme», sier Australias statsminister om Facebooks handlinger. Les mer om dette og andre tech-nyheter fra uken som har gått.

Kaller Facebook «arrogant og skuffende»

En australsk lovgivning som først skapte furore hos Facebook og Google i fjor sommer, har nå blitt implementert – med store konsekvenser for selskapene. Den australske lovgivningen har gjort at Google og Facebook må betale for å vise nyhetssaker på plattformene sine, i et forsøk på å «jevne ut» fordelingen mellom annonseinntekter. I Australia går 80% av digitale annonseinntekter til de to selskapene.  

Facebook svarte denne uken på lovgivningen med å blokkere muligheten for å dele nyhetslenker. Det ble ikke tatt godt imot, spesielt siden det også rammet helsedepartementet, veldedighetsorganisasjoner og egne sider.

Facebook sa i ettertid at dette ikke var meningen. Australias statsminister Scott Morrison var like fullt indignert over Facebooks handlinger, og kalte selskapets handlinger for arrogant og skuffende. «Vi vil ikke la oss skremme», sa Morrison i en uttalelse. The Guardians kommentator kaller Facebooks handling for deres kanskje største PR-tabbe hittil.

Samtidig har Rupert Murdochs News Corp blitt enige med Google om betaling for nyhetsinnhold.

SolarWinds-hack rammer Norge

SolarWinds er den typen teknologiselskap som er stort og viktig, men som de færreste har hørt om. Svært mange virksomheter bruker deres programvare, blant annet for nettverksadministrasjon. Og: de er blitt hacket. 

Sent i fjor ropte Microsoft-sjef Brad Smith varsko om hacking av SolarWinds’ Orion-programvare, og kalte det «et alvorlig sikkerhetsbrudd for verden». Hackerne – som antas å være russiske – har plassert malware i en SolarWinds-oppdatering, og bruker det som en inngang i et storstilt angrep mot både store selskaper og offentlige institusjoner. 

Det hvite hus sa denne uken at mer enn hundre selskaper er blitt rammet. DN rapporterte torsdag at det norske oljefondet var en av 18.000 virksomheter som lastet ned den hackerforgiftede oppdateringen i juli i fjor. Avisen kaller det historiens største hackingskandale.

Det har også vært flere hacker-angrep i nyhetene denne uken. Som Aftenposten rapporterte, har det vært et hackerangrep mot søkere til UDs aspirantkurs. Samtidig har Nord-Korea blitt anklaget både for å ha prøvd å hacke Pfizer, og for å stjele kryptovaluta. «De er verdens ledende bankranere», sier den amerikanske politiadvokaten John C. Demers i en uttalelse, ifølge DN. Også Apples nye M1-prosessor er under angrep av malware, skrev Wired denne uken. 

Mikrokurs

Cybersikkerhet

Mikrokurset som lærer deg det viktigste om cybersikkerhet på 5 minutter.

55 Moduler0% Fullført

Et par andre saker om sosiale medier:

Nyheter om rike tech-folk:

Og ellers: