GPS-data kan avsløre hemmelighetene dine, og dette frykter deepfake-ekspertene før USA-valget
Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.
God grunn til å være varsom med sporings-apper?
Det er ikke mange minuttene i døgnet du ikke har mobilen i nærheten – en dings som hele tiden legger igjen GPS-spor gjennom et utall apper du kanskje ikke er oppmerksom på. Som NRK.no viser i en interessant artikkel denne helgen, er dette posisjonsdata som mange selskaper lever av å videreselge – og om de havner i feil hender, kan det brukes på skumle måter. Fra et datasett bestående av over 140.000 unike norske mobiler og nettbrett NRK.no kjøpte av en britisk dataforhandler, plukket de ut en vilkårlig mobil – og klarte å spore seg opp til at den tilhørte Karl Bjarne Bernhardsen (30). Dermed hadde de full oversikt over hans bevegelsesmønstre, helt ned til et hemmelig jobbintervju han gjennomførte i lunsj fra sin gamle jobb.
– Ingen av oss vet hva disse opplysningene brukes til, og hvem de selges til. Når så mye data selges om oss uten kontroll, så vet vi heller ikke hvor de ender, sier Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet til NRK.no – og mener virksomheten kan være ulovlig.
Det er ikke sikkert hvilken av appene på mobilen til Bernhardsen som samlet inn denne dataen – det kan gjerne være flere av dem. Men kanskje er dette en vekker om å ikke tillate deling av posisjonsdata med apper som strengt tatt ikke behøver det?
Oppdatering: En oppfølgersak på NRK.no viser hvordan slike mobilspor også gjør det mulig å avsløre identiteten til personer som har oppholdt seg på sykehus, psykiatriske institusjoner og krisesentre. Datatilsynet har nå varslet at de starter en gransking av saken etter NRKs avsløringer.
Den største trusselen fra deepfakes er ikke nødvendigvis den du tror
Såkalte «deepfakes» er skumle saker. Ved hjelp av kunstig intelligens og litt prosessorkraft, kan man få det til å se ut som noen har sagt noe de egentlig ikke har sagt. Og etterhvert som det blir stadig enklere å få dette til, vil flere – med potensielt urent mel i posen – kunne bruke teknologien til å spre desinformasjon.
Foran det kommende amerikanske presidentvalget, er det mange som har uttrykt bekymring rundt hvorvidt velgere kan komme til å bli forledet med falsk informasjon spredt ved hjelp av deepfake-teknologi.
Men amerikanske CNet har nå en tankevekkende sak ute, der de peker på den kanskje aller største trusselen deepfakes medfører: Når man ikke lenger kan se forskjell på hva som er ekte og ikke, åpner det også opp for at politikere kan avfeie sanne avsløringer som oppspinn – ved å påstå at de er blitt utsatt for nettopp deepfake-manipulasjon.
Hold deg oppdatert!
Følg DigitalNorway på Facebook, Twitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!
– Spør du meg om hva som er den største risikoen i valget i 2020, ville jeg sagt at det ikke er deepfakes, sier Kathryn Harrison, grunnlegger og administrerende direktør i DeepTrust Alliance, en koalisjon som kjemper mot deepfakes og andre typer digital desinformasjon til CNet.
– Det vil faktisk være en ekte video som dukker opp i slutten av oktober, som vi ikke vil kunne bevise er ekte eller uekte.
Også i Norge har vi opplevd at personer i samfunnsdebatten ikke finnes – selv om vi fikk se «ekte» bilder av vedkommende.
Nå kommer «Bitcoin-halveringen» – hva innebærer det?
Det har vært betraktelig mer stille rundt kryptovaluta generelt og Bitcoin spesielt etter at halve Norge gikk «krypto-bananas» for et par år siden … før de kollektive verdiene sank som en stein. I det siste har imidlertid de mange digitale valutaene sett en liten økning – i påvente av den nært forestående «halveringen» av Bitcoin 12. mai. Ifølge flere investorer kan dette innebære et aldri så lite «comeback».
Begrepet «halvering» refererer til at mengden de såkalte «minerne» av Bitcoin får betalt for å utvinne valutaen – ved å låne datakraft til svært avanserte utregninger – rett og slett blir halvert. I praksis betyr dette at det blir dobbelt så dyrt å lage nye Bitcoins … og det vil potensielt gjøre verdien til de allerede eksisterende «myntene» større. Det har i hvert fall vært tilfelle ved de to forrige halveringene. Ifølge Bloomberg steg Bitcoin-verdien ved første halvering hele 8189 prosent, mens den andre gang økte med 2884 prosent (og begge gangene sank verdien ganske greit like etter). Halveringen er en prosess som gjentar seg hvert fjerde år, helt til maksgrensen på 21 millioner Bitcoin er nådd – mest sannsynlig skjer det rundt år 2140.
Og bare så det er sagt: Mange investorer mener at markedet allerede har priset inn den forestående halveringen – så det er ikke gitt vi går inn i en ny kryptoboom.
Nasjonalmuseet gir deg kunstverk til «Animal Crossing»
Det er mange ting vi savner om dagen – også det å kunne besøke museer. I tiden Nasjonalmuseets visningssteder har vært stengt, har de heldigvis brukt tiden på mer enn bare byggeprosess: Museet har digitalisert 44.000 av sine kunstverk, og gjort dem tilgjengelig for alle på nettet. Samtidig deler de fortløpende kunstfortellinger og andre kulturelle godbiter under hele koronakrisen.
For å ytterligere understreke at kunsten er for alle, henvender museet seg nå også til de mange som de siste ukene har vært travelt opptatt med å bygge opp egne samfunn i det svært populære dataspillet «Animal Crossing: New Horizons» til Nintendo Switch.
Ved å scanne inn noen QR-koder i spillet, kan du få flere berømte kunstverk fra Nasjonalmuseets samling direkte inn i ditt eget «Animal Crossing»-hus.
Andre tech-relaterte nyheter fra uka som gikk:
- Det har vært en økt spredning av konspirasjonsteorier om Bill Gates i Norge – og Faktisk.no viser hvorfor man ikke skal tro på disse.
- Verdens største tech-giganter har bare blitt større gjennom korona-krisen – og med det strammer de grepet om både makt og politikk, skriver Washington Post.
- En av oppfinnerne av BlueTooth-teknologien, Jaap Haartmann, mener ifølge NRKbeta at teknologien ennå ikke er moden nok til å kunne drive effektiv smittesporing.
- Amazons visepresident Tim Bray trekker seg nå fra jobben, i protest mot at selskapet har sparket ansatte som har varslet om og protestert mot dårlige arbeidsforhold ved selskapets enorme varehus. «Chickenshit» er ordet han velger å bruke om Amazon.
- I USA vurderes det nå å ta i bruk teknologi brukt for hjemmesoning for å sørge for at folk holder seg hjemme under pålagt karantene.
- Facebook har nå hentet inn de første medlemmene til sitt nye tilsynsstyre – som vil ha makt til å overstyre sjefen selv, Mark Zuckerberg. Blant de mange prominente medlemmene finner vi Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt.
- Elon Musk er som vanlig i vinden: Ikke bare skal han lage film med Tom Cruise på den internasjonale romstasjonen i samarbeid med NASA, men han har også navngitt sin førstefødte
- I denne smarte løsningen beskrevet hos Kode24.no kan du se hvordan du selv kan holde familiemedlemmer på avstand mens du er i et Teams-møte på hjemmekontor – ved å la Teams-statusen gjenspeile seg i smartlyset utenfor der du sitter. Rødt lys = skygg banen!