Facebook og Apple på kollisjonskurs – pluss GameStop-saken forklart
To av verdens største selskaper går i tottene på hverandre, mens en ideologisk batalje sendte finansverden ut i kaos. Les mer om dette og andre høydepunkter fra tech-uken.
Apple og Facebook går i tottene på hverandre
– Hvis vi aksepterer som normalt at alt i livene våre kan samles og selges, da mister vi så mye mer enn bare data. Vi mister friheten til å være menneske.
Det sa Apple-sjef Tim Cook i et innlegg i konferansen Computers, Privacy & Data Protection (CPDP) denne uken, ifølge Apple Insider. Uten å nevne navn, var det Facebook og deres forretningsmodell han snakket om mellom linjene. En forretningsmodell han mener kan lede til vold og økt polarisering, fordi den er bygget på å holde fast ved brukernes oppmerksomhet og engasjement – til enhver pris, slik han ser det. Med algoritmer som sprer desinformasjon og konspirasjonsteorier.
– Hvis en virksomhet er bygget på å villede brukere, på datautnyttelse, på valg som ikke er valg i det hele tatt, da fortjener den ikke vår ros, det fortjener hån, sier han.
Dette kommer samtidig med at Apple selv strammer inn ytterligere på datainnsamling og jobber for å styrke personvernet på sine plattformer. I løpet av våren kommer for eksempel funksjonen App Tracking Transparency (ATT), som gir iPhone-brukere mulighet til å selv bestemme hvorvidt en app skal få spore dem.
Dette og andre tiltak er såpass inngripende, fra Facebook sitt perspektiv, at de ifølge ryktene vil ta Apple til retten. The Information skriver at Facebook forbereder et antitrust-søksmål mot Apple, med anklager blant annet om at Apple «misbruker makten sin i smarttelefonmarkedet ved å tvinge apputviklere til å overholde App Store-reglene som Apples egne apper ikke trenger å følge» (via 9to5Mac).
Dette er ikke bare et moralsk spørsmål, men i høyeste grad også et økonomisk et, for begge selskaper handler og argumenterer selvsagt ut ifra sine egne interesser. Likevel er dette en kamp som kan få store konsekvenser for folk flest – og vår kontroll over egne data.
Uken der Reddit danket ut Wall Street
Brukere av Reddit og store hedgefond på Wall Street har den siste uken utkjempet en særdeles bemerkelsesverdig ideologisk krig.
I lengre tid har store hedgefond på Wall Street satset på at spillbutikkjeden GameStop vil synke i verdi i takt med den digitale omstillingen i samfunnet ellers. Onsdag hadde imidlertid aksjene i GameStop steget med 1700%, takket være en massiv kampanje på Reddit-forumet Wall Street Bets, hvor hundretusenvis av småinvestorer har kastet seg over aksjen i en slags protest mot hedgefond-tankegangen. «Jeg er så jævla stolt over hver eneste en knyttet til denne tråden» skrev en av brukerne på Reddit. Det hører også med til historien at Elon Musk kastet bensin på bålet da han tvitret ‘gamestonk!!’ og lenket til Reddit-forumet.
Den eksplosive prisstigningen gjorde at de tre største aksjeholderne i GameStop tjente over to milliarder dollar. Det hvite hus måtte også komme på banen, og sa at de ‘holder et øye med’ situasjonen, mens hedgefondet Melvin Capital ga opp sin GameStop-short.
Oppildnet av suksesskampanjen, rettet Reddit-brukerne så fokuset mot kinokjeden AMC, som annonserte at de trengte 1 milliard dollar for å holde driften gående. Aksjekursen steg sådan med 230% da småinvestorer kjøpte seg opp. Aksjene til både GameStop, hvis motto er «power to the players», og AMC falt imidlertid noe etter den første, gigantiske stigningen. Wall Street Bets ble også låst i en kort periode. Flere meglerhus stoppet etter hvert handel av aksjene som ble populære på Reddit-siden, deriblant GameStop, AMC, BlackBerry og Nokia. Chatplattformen Discord bannlyste også Wall Street Bet fra serverne sine. GameStop-aksjene har imidlertid fortsatt å stige i verdi.
Ikke overraskende kom det også en strøm av memes som følge av kampanjen, mens en av Reddits grunnleggere kalte hendelsene for «en revolusjon».
Innen fredag hadde Robinhood, handelsplattformen som i starten sto for mesteparten av GameStop-handelen, skaffet én milliard dollar fra sine investorer. Flere amerikanske politikere, fra Alexandria Ocasio-Cortez til Ted Cruz, kritiserte Robinhood for å stoppe handelen av GameStop-aksjer. AOC tok debatten et hakk videre ved å nekte å ta imot støtte fra Ted Cruz, etter hans rolle i angrepet på den amerikanske kongressen. The Guardian kunne fredag melde at en populær Facebook-gruppe dedikert til Robinhood hadde blitt stengt for å bryte retningslinjer urelatert til aksjespekulasjon. I Norge stoppet ikke Nordnet handel av GameStop-aksjer, som også her har vært særdeles populære.
Som en fotnote til alt dette, nevner vi at MIT ironisk nok tidligere denne uken skrev at flere investorer nå burde ta ansvar for hva de setter pengene sine i.
Nyheter om kunstig intelligens:
- USA leder an løpet innen kunstig intelligens (Techxplore)
- Mennesker ville ikke kunne kontrollere en superintelligent AI (Business Insider)
- Skaperne av roboten Sophia planlegger masseutsendelse under pandemien (Reuters)
- Amerikansk utvalg understreker moralsk imperativ i undersøkelser av AI-våpen (Reuters)
- Gabe Newell sier at hjerne-datasmaskin grensesnitt muliggjør dataspill langt utover hva vi kan tenke oss (TVNZ)
Introkurs
Kunstig intelligens
Grunnleggende innføring på 25 minutter: I dette kurset vil du få en innføring i hva kunstig intelligens egentlig er. Du lærer om begreper som maskinlæring og dyplæring, og du får et innblikk i både muligheter og problemstillinger knyttet til utviklingen innen kunstig intelligens.
Litt om tech og amerikansk politikk:
- Et internett uten Trump (Wired)
- Bernie Sanders-meme beviser at Internet starter på nytt (Wired)
- FCC skal gjennomgå en enorm endring som kan endre internett drastisk (Popular Science)
Noen saker om Apple og Microsoft:
- Apple: Om du har et medisinsk apparat, hold det på trygg avstand fra iPhone 12 og MagSafe-tilbehør (Gizmodo)
- Apples hardware-sjef skal jobbe med et «nytt prosjekt» (Ars Technica)
- Microsofts skytjenester ga kraftig omsetningsvekst (E24)
Sosiale medier:
- Varsel om (rekordstort) overtredelsesgebyr til Grindr (Datatilsynet)
- Twitter-brukere faktasjekker desinformasjon i nytt testprogram (Reuters)
- Over 500 millioner Facebook-brukeres telefonnummer er til salgs gjennom en Telegram-bot (Techspot)
- Facebook bombarderer høyrevridde brukere med reklame for kamputstyr (The Guardian)
- Twitter vil gjøre det lettere for forskere å analysere tweets (Cnet)
Og ellers:
- – Jeg elsker å lese datablader fra 80-tallet, og det burde du også (Wired)
- Hva slags «digital-hoarder» er du? (New Atlas)
- Tesla samarbeider med Samsung for ny 5nm-chip for selvkjøring (Electrek)
- Adobe Flash-død gjør at kinesisk toglinje stopper i 16 timer før piratkopi gjenoppretter driften (The Drive)
- De fant en måte å begrense big techs makt: Med designet til Bitcoin (NY Times)
- Monterer «norsk» bredbånd på romstasjonen (Teknisk Ukeblad)
- Nord-Korea lurte en gjeng cybersikkerhetseksperter (Wired)
- Hvordan en død professor foreleser på et universitet (Slate)
- Ofrene som er tilsidesatt av genteknologi (The Atlantic)
- Mellomlederen hører hjemme på museum – lenge leve selvlederen (DN)
- Verdens mektigste datakrimverktøy stengt (Dagbladet)