Microsoft etterforsker hackemetode som kan virke utrolig gammeldags

Hvis du får en minnepenn fra Microsoft i posten, ville du brukt den? Det kan koste deg – og Microsoft ber deg være på vakt. Dette og resten av ukens viktigste tech-nyheter.

Tenk deg at du blir utsatt for et dataangrep – hvordan skjer det? 

Phishing er etter hvert noe mange kjenner til, og den siste tiden har phishing gjennom skybasert programvare hatt en massiv vekst. Eller kanskje tenker du på DDoS-angrep, slik som det Stortinget ble utsatt for denne uken? Eller ser du kanskje for deg et løsepengevirus tilsvarende det som tvang et fransk sykehus til å sende pasientene andre steder?

Selv om dataangrep i stor grad foregår over internett, etterforsker Microsoft nå en hackemetode som kan virke ganske gammeldags. For hvem av oss bruker egentlig minnepinner i dag?

Metoden, som Sky News var tidlig med å omtale, går ut på at du får tilsendt en minnepenn (inngravert med Office-logoen) og en produktnøkkel i posten – i tilsynelatende offisiell Microsoft-innpakning. Ja, fysisk post. Men i stedet for Office 365-pakken, inneholder minnepennen skadevare som fyrer opp et virusvarsel. 

Offeret bes kontakte Microsoft for å få hjelp, men når de ringer nummeret på skjermen, kommer de til en falsk kundeservice. De kriminelle får installert programvare som gir dem fjerntilgang til datamaskinen – hvorpå de prøver å stjele til seg penger og sensitiv informasjon.

Etter at Sky News gjorde selskapet oppmerksom på svindelen, sier Microsoft at de har startet en intern etterforsking av de falske innpakningene. En talsperson sier til nyhetskanalen at Microsoft ikke sender pakker ut av det blå, og legger til at slik svindel er svært uvanlig. Falske produktnøkler som sendes til kunder via e-postlenker er langt vanligere. 

Microsoft ber likevel forbrukere være oppmerksomme på pakker de ikke kjenner til og andre mistenksomme henvendelser.

Og mens vi snakker om digital sikkerhet … fikk du med deg disse nyhetene?:

Det skjer også mye på personvern-fronten – og Datatilsynet spiller en hovedrolle:

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Lær mer om digital sikkerhet og personvern – utforsk vårt innholdsunivers:

Tema

Cybersikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Tema

Personvern og GDPR

Mest sannsynlig jobber bedriften din med personsensitive data – og da kan det være lurt å vite litt mer om hvordan du må forholde deg til disse.

Ny og smart teknologi kan brukes til å så mangt, men resultatet er ikke alltid like heldig:

Digitale plattformer byr på mange muligheter: 

… Men det er ikke alltid like enkelt å lykkes:

Fikk du også litt mer kjendisnytt enn vanlig (og ønskelig) denne uken?: 

Noe å glede seg over for Apple-hoder – eller?:

Her er litt å tygge på for deg som er nysgjerrig på grønn teknologi:

Norge skal bidra til KI-drevet alzheimer-forskning: 

Og et par andre KI-nyheter:

Til slutt – litt forskjellig og litt av hvert:

Programvare kan gjøre det bedre enn «mann», «kvinne» og «annet» (MIT Technology Review)