Her aksjonerer politiet mot mistenkte Hydro-hackere

Ukas viktigste tech-nyheter oppsummert – her er ukas Bits & Bytes.

Politiet aksjonerte mot mistenkte Hydro-hackere

Da Hydro ble rammet av et løsepengevirus i 2019, kostet det selskapet rundt 800 millioner kroner – etter at alle selskapets systemer stengte ned og de 35 000 ansatte måtte bruke penn og papir.

Denne uka har Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) i Kripos bistått Europol i en koordinert aksjon mot 12 individer som mistenkes å stå bak Hydro-angrepet – samt andre angrep mot 1800 ofre i 71 land.

I pressemeldingen fra Europol beskrives hvordan bakmennene har spesialisert seg på angrep mot store selskaper, der de kunne ligge flere måneder uoppdaget i systemene før de slo til. 

Kripos skriver i sin pressemelding at de er på plass i Ukraina – samtidig som det ble det gjennomført koordinerte aksjoner i Sveits.

– Aksjonen begynte tirsdag 26. oktober, og en delegasjon fra Kripos er i Ukraina for å bistå i etterforskningen, som koordineres av Europol, sier leder for seksjon for datakriminalitet ved Kripos, Håvard Aalmo i pressemeldingen.

Under aksjonen ble det tatt beslag i store mengder elektroniske enheter, kontanter og flere dyre biler.

– Arbeidet fremover, både i Ukraina og i Norge, vil i det vesentlige være knyttet til avhør og gjennomgang av store datamengder som er sikret i forbindelse med aksjonen, sier Aalmo.

Her kan du se bilder fra aksjonen, filmet av det ukrainske politiet:

Til E24 uttrykker Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland lettelse over arrestasjonene:

– Vi er glade for at det nå ser ut til at det har gitt resultater, i og med at de har kunne gå til en koordinert aksjon sammen med Europol, sier Molland – og påpeker at selskapet valgte å anmelde, ikke betale løsepenger, og i stedet gjenoppbygge systemet basert på backupløsninger.

– Det viser at det nytter å anmelde, og at det nytter å stå sammen mot slike angrep, sier Molland.

Til E24 sier Aalmo i Kripos at de underveis i etterforskningen også har avdekket andre norske selskaper der den kriminelle gruppen har fått tilgang på deres datasystemer – men der angrepet ennå ikke er iverksatt. Disse selskapene, som er store, mellomstore og små selskaper, er blitt varslet slik at de har kunnet ta grep for å avverge et angrep.

Russiske hackere skjulte seg i vanlige amerikaneres hjemmenettverk:

Det skjer også mye annet i skyggen av de digitale kulissene, og lyssky grupper finner stadig nye måter å destabilisere systemer og selskaper på. En russisk hacker-gruppe mistenkt for å være medlemmer av Russlands etterretningstjeneste, visstnok den samme gruppen som sto bak SolarWinds-angrepet (les mer her), har brukt vanlige amerikaneres hjemmenettverk som skalkeskjul i virksomheten sin. Hvordan det gjøres? Hackerne kjøper et sett med «boligbaserte» IP-adresser, altså: IP-adresser som ser ut som de tilhører privatpersoner. Bransjen er tilsynelatende stor, og praksisen er fortsatt helt lovlig. 

Britisk sikkerhetssjef varsler om dobling av løsepengeangrep, og flere nyheter om cybersikkerhet:

Lær mer om hvordan du kan sikre din virksomhet:

Mikrokurs

Cybersikkerhet

Mikrokurset som lærer deg det viktigste om cybersikkerhet på 5 minutter.

55 Moduler0% Fullført

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Tema

Cybersikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Joda, Facebook bytter navn til – til Meta. Det går ikke upåaktet hen

Som vi skrev om i denne spalten forrige uke, lå navnebyttet til Facebook i kortene.

Nå er det klart at Facebook – altså eierselskapet, og ikke selve sosiale medier-plattformen – endrer navn til Meta

Etter tonnevis med drama, lekkede dokumenter og kritikk i kjølvann av varslersaken denne måneden, kan navneendringen være strategisk på flere måter: den skjer i møte med massiv kritikk, men også i tråd med at selskapet staker ut en ny kurs for plattformen.

I et intervju med The Verge sier Zuckerberg blant annet at han vil tydeliggjøre selskapets rolle som teknologiselskap, ikke bare som en sosiale medier-plattform. Han sammenligner også kursendringen med den Microsoft foretok da de «pivoterte» fra programvare- til skyselskap. Men navneendringen går ikke upåaktet hen – på hebraisk betyr nemlig meta «død».

Men hvorfor bytte navn til akkurat Meta? Zuckerbergs ambisjon er å lage et «metavers»: Et slags neste generasjons internett hvor VR-teknologi skal ta samhandling, spilling og surfing inn i en ny dimensjon. Noen spekulerer i om selskapet bygger luftslott for å omdirigere all den kritiske oppmerksomheten, men det er sannsynligvis bare en del av historien. Det hører med til historien at Facebook kjøpte VR-selskapet Oculus i 2014, og allerede da luftet tankene om en «kommunikasjonsplattform uten avgrensede rom».

Her kan du se en (høyst konseptuell) video som viser noen av Metas visjoner for hvordan det potensielt kan bli å jobbe i «metaverset».

Facebook/Meta-ansatte tryglet selskapet om ikke å ta politisk parti, og flere nyheter om sosiale medier:

Google tar grep om Stadia, og flere nyheter om dingser og trender:

Hvordan kan kunstig intelligens forbedre kollektivtransporten?

Mens Kina og USA kappes om å være best på kunstig intelligens, kan resten av oss bruke tiden på å tenke og la oss fascinere av mulighetene. Slik som denne artikkelen fra VentureBeat lar oss gjøre, som går nærmere inn på hvordan integrerte KI-systemer både kan effektivisere offentlige oppgaver som kollektivtransport og spare miljøet for utslipp. Hvordan?

Først og fremst ved å integrere: sørge for at ulike systemer snakker med hverandre. Et KI-system kan fungere som «bestyrer» som ser mønstre mellom ulike systemer – for eksempel tilgjengelighet av buss eller taxi opp mot tilgjengelige togavganger – og tar selvstendige, helhetlige avgjørelser, som å foreslå en alternativ rute basert på trafikkdata.

– Teknologien har allerede vist at den kan forbedre koordineringen mellom GPS, navigeringsapper, smarte biler og til og med tjenester som el-sparkesykler (…) Mange av problemene med kollektivtransport har med logistikk å gjøre, og dataanalyse er spesielt egnet for logistiske problemstillinger. Her vil KI utgjøre en massiv forskjell, skriver Arthur Cole i VentureBeat.

Introkurs

Kunstig intelligens

Grunnleggende innføring på 25 minutter: I dette kurset vil du få en innføring i hva kunstig intelligens egentlig er. Du lærer om begreper som maskinlæring og dyplæring, og du får et innblikk i både muligheter og problemstillinger knyttet til utviklingen innen kunstig intelligens.

254 Moduler0% Fullført

Mikrokurs

Kunstig intelligens

Mikrokurset som lærer deg det viktigste om kunstig intelligens på 10 minutter.

106 Moduler0% Fullført

Tema

Kunstig intelligens

Kunstig intelligens, KI – eller AI. Uansett hva du kaller teknologien, er den bærende for utviklingen fremover – her kan du lære mer.

Hybridkontor-trenden flytter byen til forstedene, og flere saker om samfunn, infrastruktur og bærekraft:

Reddit med sin egen NFT-plattform:

En stillingsutlysning fra Reddit har vakt oppsikt på internett denne uken, hvor selskapet etterlyser en person som kan jobbe eksklusivt med å etablere en NFT-plattform. Reddit er kjent som et av verdens største nettsteder («the front page of the internet») og var blant annet åsted for en mye omtalt mobilisering mot storkapitalistene som shortet Gamestop-aksjen tidligere i år.

Stillingsutlysningen beskriver behovet for en person som kan «sette opp en backend-server for at skapere skal kunne kjøpe, selge og bruke NFT-støttede digitale varer».  I samme innlegg lufter internettgiganten ambisjonen om å bli den største «skaperøkonomien» på nettet, og etterlyser folk med mer enn fem års erfaring innen backend-utvikling. Kanskje er det deg?

Temaet om NFT og digitalt eierskap er fortsatt omstridt, først og fremst fordi det utfordrer maktstrukturene i det tradisjonelle kunstmarkedet. Samtidig bærer det i seg et demokratiserende potensial, for å si det pent, nettopp fordi det legger makten i hendene på den som lager kunsten – selv om kunsten er digital og immateriell.

Mastercard skal bringe krypto til massene, og flere nyheter om økonomi og kryptovaluta:

Bezos vil bygge romstasjon, og flere nyheter om romfart og ny teknologi:

Kurs

Gratis e-læring som vil øke din kunnskap i en digital hverdag

Temasider

Vil du utforske ulike emner innenfor digitalisering og teknologi? På våre temasider finner du kurs, artikler, steg for steg-guider og annen nyttig informasjon, alt samlet på et sted!